Thursday, October 2, 2008

Šetajmo zajedno u borbi protiv karcinoma dojke

„Race for the cure“ održava se u 120 svjetskih gradova, gdje svake godine za unaprijeđenje zdravlje žena šeta/trči nekoliko miliona ljudi. 25. oktobra 2008. godine na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu održava se prva JDC/Komen„Race for the cure“ u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je ojačati svijest građana o potrebi zaštite zdravlja žena, javno govoriti o karcinomu dojke i prikupiti sredstva za Fond za pregled žena bez zdravstvenog osiguranja.

Na šetnju/trku dolazi hiljadu učesnika iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice, Banja Luke, Doboja, Brčkog, Višegrada, Goražda, Jajca, Bugojna, Istočnog Sarajeva i Fojnice. Očekujemo prisustvo javnih osoba iz društvenog i političkog života BiH, predstavnike inostranih ambasada u Sarajevu i učenika završnih razreda srednjih škola. Na dan održavanja „Race for the cure“ organiziramo cjelodnevni muzičko – zabavni program na Vilsonovom šetalištu, kako za učesnike šetnje/trke, tako i za ostale građane Sarajeva.


Prva Race for the cure® nije sportsko takmičenje. To je jedinstveni događaj koji treba da okupi sve građane, porodice, grupe prijatelja, timove učenike, osobe koje su preživjele bolest i njihovi prijatelji, poznate ličnosti da šetaju zajedno ili trče na Vilsonovom šetalištu.

Svi će uživati u prigodnom programu, muzici ,dobroj atmosferi i zabavljati se

Zašto šetamo/ trčimo?

Jedna od osam žena u će se susreresti sa šokantnom dijagnozom karcinoma dojke. U mnogim slučajevima bolest se otkriva kasno- nekada prekasno. Mi želimo da to promjenimo.

Tri jednostavna koraka za rano otkrivnje karcinoma dojke:

  1. Redovni samopregled
  2. Redovni ultrazvučni pregled
  3. Redovni mamografski pregledi – počevši od 40

Ko učestvuje?

Svi mogu učestvovati!

Trka je počela u Dallasu u SAD u oktobru 1983 godine sa 800 učesnika.

Danas više od 1,5 miliona ljudi šeta/ trči u 120 gradova širom svijeta.

Zašto da učestvuješ?

Da napraviš promjenu !Svojim učesćem ćeš pomoći podizanju svijesti o ovoj bolesti kao i osnažiti one koji su prošli ili prolaze kroz bolest ! PRIDRUŽI NAM SE !

BUDI DIO OVOG DOGAĐAJA- OSJETI POZITIVNU ENERGIJU – ZADOVOLJSTVO I POZITIVNU EMOCIJU !!

Vidimo se 25. oktobra na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu!

Program počinje u 15:00 sati na bini kod mosta ARS AEVI.




No comments: